O programu

Glej, rezident je program, ki ga je Gledališče Glej prvič uvedlo z letom 2013. Gre za produkcijski model, ki gledališkemu režiserju/avtorju omogoča enoletno razvijanje projekta ali večih povezanih projektov v Gledališču Glej.

Program Glej, rezident kot oblika produkcije je odgovor Gledališča Glej na približevanje gledališč kapitalističnemu proizvodnemu modelu zmanjševanja stroškov, ki poudarja le učinkovitost končnega izdelka s kratkim procesom vaj. Glej s svojo enoletno rezidenco omogoča izbranemu avtorju ali skupini sproščeno in neobremenjeno gledališko ustvarjanje od 1. januarja do 31. decembra, kar predstavlja antipod hitrim produkcijskim modelom.

Rezidenčni program tako v Gledališče Glej vrača prevetren produkcijski model, s katerim se Glej vrača v jedro eksperimentalnih praks, iz katerih je pred več kot štiridesetemi leti tudi vzniknil.

Glej, rezidenta 2017: sz3

Aktualnega Glejevega rezidenta SZ3 bi najhitreje opisali kot dramaturški dvojec, ki ga sestavljata Aleš Zorec in Ivan Mijačević.

Najpogosteje deluje kot svetovalec za gib/telo in zvok/glas, hkrati pa producira glasbo/zvočne kulise za gledališče in sodobni ples. V ustvarjalnem procesu je bil večinoma aktivno prisoten pri vseh fazah in nivojih produkcije in se je zato sam opredelil, da v postdramskem svetu opravlja dramaturško delo. Polji telesa in glasu oz. giba in zvoka dojema kot osnovni sredstvi pri produkciji, najprej konceptualno, potem praktično. Velik pomen daje beleženju, arhiviranju, prevajanju in intereferenci med mediji, tehnološki podpori, video/audio dokumentiranju (...) in vse našteto poskuša oblikovati v vzporedne produkte. Zaradi običajno prehitrega ritma, v katerem potekajo ali si sledijo različni projekti, se ta vzporedni svet pogosto zapostavi in deluje le kot sprotna podpora osnovnemu produktu.

SZ3 v rezidenci vidi možnost, da lahko pri tekočih in rezidenčnih projektih/procesih posveti več časa “stranskim” produktom, v kolikor bodo ti imeli vsaj malo lastnega momentuma.

Doslej se je SZ3 vedno pojavil/predstavil v sodelovanju z drugimi umetniki/zasedbami/dogodki in na ta način vsakič tvoril trio (3), torej dvojec + sodelavec/proces/(…). V projektu “Glej, Rezident, SZ3” tretjega člana (materialno) najprej predstavlja gledališče Glej, nato pa še vsi ostali sodelavci na posameznih projektih v sklopu Glejeve rezidence. Simbolni tretji član trojca pa je tudi krivec za kratico – Slavoj Žižek.

Glej, rezidentki 2016: Eva Nina Lampič & Urška Brodar

Tekom delovnega procesa rezidence l. 2016 bosta Eva Nina Lampič in Urška Brodar skupaj s soustvarjalci razvijali projekt z naslovom Potencialna predstava.

Potencialna predstava bo raziskava relacije publika – performerji – domišljija. Razvijali bodo specifično formo predstave, ki bo posredovala (neko drugo) predstavo, ki se kot taka (tako kot bo opisana in predstavljena) na odru ne bo nikoli zgodila. Obstajala bo le skozi fragmente različnih načinov posredovanja in skupinskega zamišljanja prizorov. Potencialna predstava je tako predstava o predstavi, ki sicer ne obstaja, niti za to nima namena, lahko pa si jo vsi skupaj brez težav ves čas predstavljamo in tako na svoj način tudi zares obstaja.

Sodelujoči v procesu rezidence so pripravili tudi spletno mesto, na katerem sproti beležijo svoje delo.

Del rezidence se bo odvijal tudi v Berlinu, in sicer v sodelovanju z berlinskim neodvisnim gledališčem Ballhaus Ost ter s podporo Umetniške rezidence Ministrstva za kulturo.

Več o predstavi.

Glej, rezidentka 2015: Nina Rajić Kranjac

Nina Rajić Kranjac si je na začetku svoje rezidence kot osrednji cilj raziskovanja postavila odnos zgodbe skozi zvok – glasbo. V tej smeri je v sodelovanju z na avdiciji izbranimi pevkami in pevci javno predstavila delo v nastajanju z naslovom Ljuba pesem. Njen pogled na režijo kot zamisel, ki neko delo postavi v točno določene okoliščine, atmosfere, prostor, čas, kontekst, ki vodi do končnega sporočila in spremembe dojemanja, jo je tekom leta preusmeril v poglobljeno ukvarjanje s tekstom pesnika, hagiografa in teoretika sufizma Farida un Dina Attarja, ki sta ga l. 1979 v dramo ubesedila Jean-Claude Carrière in Peter Brook. Novembra 2015 je v Gleju zaživelo Zborovanje ptic, predstava o Smrdokavri, sufističnem učitelju, in potovanju ptic v treh delih. Predstava še vedno sledi rezidentkinem videnju gledališča kot prostora, kjer se gledalci ves čas igrajo z domišljijo in doživljajo svet, ki ga izven gledališča ne bi mogli.

Glej, rezident 2014: Jaša Koceli

V l. 2014 je rezident režiser Jaša Koceli (1984), ki je v Gleju l. 2013 uprizoril tudi svoj gledališki prvenec z naslovom Ni obale ni. V svoje rezidentskem letu Koceli predstavlja gledališki projekt Nemo mesto.

Projekt združuje mlade profesionalne ustvarjalce s področja pesništva, gledališke igre, kostumografije, scenografije, filma in glasbe. Kot edini pogoj za sodelovanje v ekipi je poleg kakovosti in vsebinske ustreznosti Koceli postavil starostno mejo na 30 let. Projekt Nemo mesto je zasnovan kot generacijsko mednarodno in multimedijsko sodelovanje mladih ustvarjalcev.

V času svoje rezidence se Jaša Koceli osredotoča na pretapljanje poezije v gledališče - besedila projekta bodo tako pisali štirje mladi slovenski pesniki in pesnice (Ana Svetel, Aja Zamolo, Mitja Drab in Gašper Torkar) v sodelovanju z njihovimi vrstniki iz štirih evropskih mest (Barcelone, Berlina, Lilla in Londona). Projekt Nemo mesto je sestavljen iz štirih sklopov, predstave Jaz Jaz Jaz Jaz, site specific dogodka Na most, predstave Za nas in fotografske razstave Nemo mesto, ki bo rezultat celoletnega spremljanja procesa rezidence skozi fotografski objektiv Mankice Kranjec.

Glej, rezident 2013: G-FART

Prvi Glejev rezident je bila skupina G-FART, sestavljena iz študentov seminarja za gledališko režijo Sebastjana Horvata.

Heterogena skupina je svoje rezidentsko leto začela s serijo treh ludističnih kabarejev pod naslovom Kabare Kurac, podnaslovljenih Superheroji, Demoni in Ropotarnica, v katerih so se ukvarjali s tematiko posameznika in njegovega mesta v družbi, z današnjo vlogo in funkcijo gledališča ter predvsem z odnosom ustvarjalcev do občinstva in vice versa. Drugi del rezidence so nadaljevali s štirimi predstavami, in sicer Prometej: apologija za razklano osebnost in zbor lačnih ljudi, Četrtek, Po spletu okoliščin ter Kaj dobim, če svetu dodam modrino?.

G-FART so (bili): Zala Sajko, Nina Zupančič, Sandi Jesenik, Simon Belak, Eva Kokalj, Vid Klemenc, Nina Šorak, Aleš Zorec.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.