V večini evropskih držav gledališki producenti opažajo trend upadanja mladih obiskovalcev. S podobnim primerom se srečujemo tudi v Sloveniji, kjer je kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in odrasle mnogo, medtem ko se z mladimi med 12 in 19 letom ukvarja le malokdo. Obiski najstnikov v gledališčih tako prevečkrat ostanejo zgolj predmet obveznih kulturnih dni v njihovih srednjih šolah.

Evropski projekt Generacija generaciji v koordinaciji ljubljanskega Gledališča Glej skuša odgovoriti ravno na tovrsten izziv. Skupaj s partnerji iz Nizozemske, Nemčije, Francije, Belgije in Velike Britanije, so kot poglavitni razlog neobiskovanja gledališča prepoznali odtujenost najstnikov od vsebin, ki jih pred njihovimi očmi uprizarjajo igralci. Pretirano resne, občasno preotročje in največkrat njim tuje vsebine so glavni razlogi, zaradi katerih se mladi z gledališčem težko povežejo. Zato smo v Gledališču Glej za nasvet pristopili do strokovnjakov za področje najstniškega sveta - najstnikov samih.

Avtorske predstave nastale v projektu Generacija generaciji vsebinsko nastajajo v osnovi iz materiala, ki ga s pomočjo mentorjev naberejo sodelujoči najstniki sami in ga nato oblikujejo v dinamične predstave, ki so praviloma zelo dobro sprejete tako med mladimi kot tudi pri strokovni javnosti.

V okviru dvoletnega projekta, ki smo ga pričeli izvajati junija 2015, smo v Gleju ustvarili štiri mladinske predstave: 
Tako pač je!
Glej, k neki manka,
Kamor še ni stopila človeška noga
in Prihodnost.

Predstave dosegajo svoje uspehe ne samo na matičnem odru in v Sloveniji (Tako pač je! se je namreč uvrstila v finale mladinskega gledališkega festivala Vizije, Kamor še ni stopila človeška noga je še vedno del selektorskega dela Festivala Vizij, trenutno na Regionalni ravni), temveč tudi na mednarodnih odrih Festivala Generacija generaciji:
na Nizozemskem,  Amsterdam, organizator Likeminds, 13.04.2016 -17.04.2016
v Franciji, Clermont-Ferrand, organizator Théatre du Pélican, 19.05.2016 – 21.05.2016
v Nemčiji, Schiffdorf-Geestenseth, Das Letzte Kleinod, 02.11.2016 -06.11.2016.

Več na spletni strani projekta, g2gproject.eu.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.