Predstave

Glasbeno ambientalni performans iz Češke gostuje v sklopu cikla Glej, čez mejo!
Avtorji: Tereza Benešová, Dragan Stojčevski, Jan Beneš
Koncept: Dragan Stojčevski, Tereza Benešová, Jan Beneš
Oblikovanje luči: Jan Beneš
Nastopata: Dragan Stojčevski, Tereza Benešová
Oblikovanje zvoka: Michal Vaniš, Matej Beneš
Čas trajanja: 50 min

Projekt Ja tady ty tam oz. Jaz tu ti tam se ukvarja z iskanjem specifičnih izraznih oblik znotraj gledališča, ki bazirajo na zvoku, svetlobi in fizičnih akcijah.
Glavna igralca predstave sta moški in ženska, katerih dialog poteka preko igranja harmonik, vendar ne gre za koncert, temveč za pogovor. Glasba ustvari neotipljiv material, ki združuje različne oblike komunikacij.
Luč, ki osvetljuje ta pogovor, postane partner glasbi in spreminja odnos znotraj kompozicij.
Zgodba se skozi dialog razvija na različnih ravneh: tako skozi instrumenta kot skozi glasbenika, glasbo in svetlobo ter svetlobo in prostorom.
Kaj se zgodi, ko besede izginejo iz dialoga in jih nadomestijo zvoki? Melodije? V specifičnem času in prostoru?
Koncert se spremeni v performans, duet se spremeni v trio in performerji se preobrazijo in pomnožijo v gibljive sence ali izginejo v temo.
Glasba v temi. Svetloba v tišini.
So pomembni ljudje na odru ali šteje le glasba? Mogoče je pomemben samo prostor, kjer se zgodi performans?

O producentu:
Nova Sit/New Web je neodvisna iniciativa iz Prage, ustanovljena leta 2004, ki pod svojim okriljem združuje 12 partnerskih gledaliških organizacij s področja EU. Projekti, ki jih podpira, segajo na različna področja, s poudarkom na sodobni gledališki produkciji in povezovanju umetnikov ter ustvarjalcev. Preko gledaliških projektov, mreženja s sorodnimi organizacijami in ustvarjalci, mednarodniih projektov, založništva, izobraževanj, zagovorništva in ostalih podpornih storitev, je v preteklih letih izvedla več kot 400 gledaliških uprizoritev, v katerih je sodelovalo preko 200 umetnikov in umetniških skupin, ponudila 11 umetniških rezidenc, 5 mednarodnih projektov in 2 strokovni publikaciji. Je pobudnica in večkratna organizatorka dveh regionalnih festivalov plesnega, fizičnega, avtorskega in eksperimentalnega teatra, številnih javnih debat, delavnic in seminarjev. New Web je nosilec mednarodne mreže gledališč DNA (Development of New Art), ki podpira razvoj talentiranih mladih umetnikov v njihovem kreativnem razvoju, mednarodni mobilnosti in profesionalnih stikih. Gledališče Glej je član mreže DNA od leta 2009.

Foto galerija

Video

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.