Predstave

Premiera

4. November 2010 ob 20:00h

Gledališče Glej

V imenu ljudstva! je poldokumentarna predstava, ki za svoja faktografska izhodišča jemlje dejanska pravna in etična vprašanja umetniške svobode iz bližnje preteklosti; med njimi: sodni cenzuri romanov Pikala in Smolnikarjeve, policijski pregon Vojnovića in odzive javnosti, medijev in institucij na projekte umetniškega tandema Eclipse ter Iva Tabarja.

Jure Novak, Eclipse, Matjaž Pikalo, Breda Smolnikar, Ive Tabar, Goran Vojnović: V imenu ljudstva!

Koncept in režija: Jure Novak
Dramaturgija: Urška Brodar
Avtorski prizori: Eclipse, Matjaž Pikalo, Breda Smolnikar, TAKO in Ive Tabar, Goran Vojnović
Besedila: Jure Novak, Urška Brodar, Vasilij “Vasko” Polič
Nastopajo še: Maruša Kink, Rok Kunaver, Vasilij “Vasko” Polič, Vasja Kokelj, Aleksandar Rajaković
Posebni gost: Janez Janša

 

Kostumografija: Mateja Benedetti
Izdelava kostumov: Mura Unikat
Izdelava pokrival: Marjana Zajc
Tehnični vodja in oblikovanje svetlobe: Grega Mohorčič
Tehnična pomoč: Martin Lovšin, Janko Oven

Fotografija: Urška Boljkovac
Grafična podoba: Damjan Ilić in Ivian Kan Mujezinović – Grupa Ee

Zahvale: Alenka Avbar Novak, Petra Slanič, Matija Šturm, Mare Bulc, Grega Bulc, kolektiv Maske, kolektiv Gleja, Matjaž Pikalo se zahvaljuje vsem tistim, ki so mu prispevali denarno pomoč za plačilo odškodnine. Predstava je nastala tudi z mislijo na njih. In vsem, ki so na kakršen koli način pripomogli pri nastanku predstave.

Produkcija: Zavod Maska, izvršna producentka: Tina Dobnik
Koprodukcija: Gledališče Glej, zanj: Inga Remeta, in Zavod Poza

Premiera: 4. novembra, 2010

V imenu ljudstva! se v prvi vrsti posveča pozicijama umetnika in umetniške svobode v sodobnih družbah, kot se kažeta skozi prizmi pravnih in etičnih okvirov umetniškega ustvarjanja. Odpira problematike soočanj pravic ustvarjalca in svobode govora z osebnostnimi in materialnimi pravicami posameznikov ter skupin.

Projekt V imenu ljudstva! preučuje nominalno in dejansko pozicijo moči sodobnega umetnika, procese normaliziranja in prilaščanja umetniškega, (ne)odgovornost umetnika do lastnega dela in odzivov nanj ter poskuša tvoriti podlago za iskreno ustvarjalno pozicijo, ki upošteva svojo umeščenost v družbene strukture moči in norm.

Foto galerija

Foto: Urška Boljkovac

Video

Kritike

"...kje je meja med humorjem, norčevanjem in žaljenjem, da se vprašamo, ali je v umetnosti res vse dovoljeno in najbolj pomembno: ali je vse dovoljeno za davkoplačevalski denar? Ali je morda, kljub temu da je umetnost prostor popolne svobode, dovoljeno le toliko časa, dokler je zabavno in smešno, ko pa postane preresno, pa že ni več zanimivo, da je treba z umetniki kar na zatožno klop..." (Ana Bogataj, AirBeletrina, november 2010)

"...Občinstvo je navdušila Breda Smolnikar, ki je prebrala inkriminirane dele svojega romana, pa tudi lastne predelave in rekonstrukcije tega pasusa v skladu z zares nenavadnimi pomisleki tožnikov in sodnice. Podobno je gledalce nasmejal Goran Vojnović v posnetem skeču, kjer se skupaj z junakom svojega romana Čefurji raus! Markom Đorđićem (Aleksandar Rajaković - Sale) branita na bizarnem policijskem zasliševanju..." (Jela Krečič, Delo, 4. november 2010)

"...Predstava kot celota problematizira mesto in obenem kontekst umetniškega izjavljanja, predvsem pa način, na katerega naj se umetnost loteva družbene kritičnosti, če hoče biti še vedno odrezava, prepričljiva in ostati potencialno brez nepopravljive škode..." (Nika Leskovšek, Dnevnik, november 2010)

"Predstava je duhovita, hkrati pa  globoko v sebi odraža žalost in bedo družbe, v kateri živimo in kateri živim tudi jaz  kot samozaposlena v kulturi, zato me je upravičeno pretresla in ganila." (Rosana Hribar, plesalka, Mladina - kritik, november 2010)

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.