Predstave

Premiera

6. Maj 2010 ob 20:00h

Gledališče Glej

Jaka Andrej Vojevec/Jerica Majerhold Ostrovršnik/Simona Hamer

V. E. M.

Režija: Jaka Andrej Vojevec
Igra: Jerica Majerhold Ostrovršnik
Dramaturgija: Simona Hamer
Svetovalka za gib: Tanja Skok
Kostumografija: Nina Holc
Scenografija: Jaka Andrej Vojevec
Video projekcije: Petr Kačírek

Svetovanje za ruski jezik: Anja Slak
Lučno oblikovanje: Borut Bučinel
Tehnika: Borut Bučinel, Martin Lovšin, Janko Oven
Fotografije: Urška Boljkovac

V predstavi so uporabljene ruske revolucionarne pesmi in glasba Louisa Marchanda, Janija Kovačiča in Frédérica Chopina.

Zahvala: Kreatorij (DIC), Dušan Koritnik (Knjižnica Otona Župančiča), Inga Remeta
Predstavo podpira: Akustika Primožič in Prozvok d.o.o.

“Moje ime je Vsevolod Emiljevič Mejerhold. Mi ne verjamete? Zakaj? Ker bi moral biti mrtev? Ker bi moral biti moški? Ker smo v teatru? Vse to je res. A vendar se motite. Jaz sem Mejerhold. Lahko Vsevolod Emiljevič, lahko Karl Teodor, lahko pa Jerica Majerhold Ostrovršnik. Če hočem, sem lahko kdorkoli.”

V. E. M. se sprehodi po družinskem drevesu enega izmed največjih gledaliških revolucionarjev iz začetka 20. stoletja, Vsevoloda Emilijeviča Mejerholda in se ustavi v današnjosti z namenom, da postavi vprašanja, o gledališču, revoluciji, posamezniku – in odgovornosti.
Predstava je avtorsko delo Jake Andreja Vojevca, Jerice Majerhold Ostrovršnik in Simone Hamer. V glavni in edini vlogi nastopa Jerica Majerhold Ostrovršnik, sorodnica legendarnega ruskega režiserja in vernega komunista, Mejerholda.
Avtorski projekt za izhodišče jemlje življenje in delo Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda, ruskega avantgardističnega režiserja, izumitelja biomehanike in prenovitelja gledališča. Vendar noče biti njegova biografija, niti prikaz njegovih metod in tehnik, niti rekonstrukcija njegovega gledališča. Avtorji se vračajo k temelju, ki je tudi po Mejerholdovem mnenju, igralec.
Igralka Jerica Majerhold Ostrovršnik se na intimni ravni sooča z večnimi vprašanji igralske in gledališče umetnosti: odnosom do vloge, teme, vsebine, forme, gledalcev. Skozi njeno in Mejerholdovo življenjsko zgodbo, ki sta preko sorodstvenih vezi zanimivo povezani, se kaže središčno vprašanje o odgovornost posameznika tukaj in zdaj in etični poziciji človeka ujetega v tok zgodovine.
Predstava ponuja primerjavo kontekstov Rusije v času revolucije in konfuzne, nazavidljive politične, gospodarske in socialne situacije danes. Čeprav je predstavi naslov V. E. M., ponuja predvsem vprašanja.

Foto galerija

Foto: Urška Boljkovac

Kritike

Skozi omenjene premene se izkleše Jeričina igralska, še bolj pa performerska podoba, ki v kratkih monoloških sklopih od glasnih razmišljanj mladega Mejerholda, udarnih govorov, petja Internacionale in simboličnega demonstrativnega odhoda na ulico do intimnega poigravanjav mini lutkovnem gledališču,ki razkriva performerkino intimo, izrisuje večplastnost izbranega materiala ter se režijsko odlično prelije v preizpraševanje obstoja naše, sodobne tako gledališke kot politične revolucije. V teh trenutkih se predstava zdi naivna in razkriva nemoč revolucionarnih impulzov v sodobnem svetu, kljub temu pa dosega malo revolucijo na ravni gledališča, še posebej Gledališča Glej. (Eva Kraševec, Delo)

Majerholdova v tej izvajalsko zahtevni monodrami, ki mejerholdovsko bazira prav na igri, zlahka pritegne pozornost, ko se polno in brez zadrževanja loteva prehajanja med različnimi vlogami, ki jih angažirano in jasno markira, da v kipečem toku entuziazma kameleonsko poblisnejo različni obrazi Mejerholda, njegovih sodobnikov in (v paralelnih odmikih avtobiografskega performansa) tudi njen lastni. S sproščeno neposrednostjo ustvarja udobno ozračje, da se gledalec čuti povabljenegakot partner v ustvarjalnem dialogu. (Nika Leskovšek, Dnevnik)

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.