Predstave

Premiera

20. November 2010 ob 20:00h

Gledališče Glej

Skica performativnega eseja (dogodek je nastal v sklopu 40-letnice Gleja)

Avtor in izvajalec: Kristijan Muck
Zamisel in dramaturgija: Simona Ješelnik
Režijska postavitev: Jaka Andrej Vojevec
Avtor videomontaže: Blaž Završnik     
Tehnični direktor: Grega Mohorčič
Oblikovanje svetlobe: Martin Lovšin
Tehnična pomoč: Antonio Mitkovski


Zahvala za sodelovanje: UL AGRFT, Miha Grum (CTF UL AGRFT), Marko Naberšnik, Radovan Čok, Tone Stojko, Martin Luka Škof

Naslov intermedialnega performansa jaz: sem: samo: slučajno: jaz je povzet po dramskem besedilu Kaspar Petra Handkeja uprizorjenega v Gledališču Glej (1970). Kristijan Muck, profesor dramske igre na AGRFT, je na gledališki in filmski sceni dejaven že 50 let. V ustvarjalnem izhodišču je sicer zavezan temeljnemu poklicu, vendar svojo energijo zvesto namenja preostalim umetniškim praksam.

Dramaturgija intermedialnega performansa je preplet dokumentarnih in igranih elementov. Avtor v svoji izvedbi  vzpostavlja proces nenehnega dialoga s svojimi projekti v Gleju, drugimi umetniškimi dogodki, spomini, dokumenti in razstavljenimi artefakti skozi katere razgalja svoj notranji svet.

Kristijan Muck je v Handkejevem Kasparju (1970, Eksperimentalno gledališče Glej), igral naslovno vlogo. Na osnovi interpretacije Kasparja in v dialogu s svojimi projekti v Gleju in drugod, bo v projektu jaz: sem: samo: slučajno: jaz (skica performativnega eseja) razvil nekaj tez. Med drugim o tem, kako se v procesih igre oziroma nastopa pojavljajo, prepletajo, razhajajo in ponovno spajajo elementi, katerih vir so osnovna razmerja med človekom in svetom. Z dogodkom, ki naj bi bil skica performativnega eseja, bo v spominih, dokumentih, objektih iskal možnosti filozofije igre (dejanja-sredstva-izvajanja), si zastavil vprašanja o eksistencialnem razcepu posameznika ter s tem povezanega izražanja o dvoumnih pomenih sveta, o nenehni gibljivosti smisla, o resnici časa in resničnosti prostora. O posameznikovi družbeni dejavnosti kot izpovedovanju vselej nezaključene celosti v dramaturgiji osebnosti.

Igralec Kristijan Muck (1941, Ljubljana)  je ključna osebnost pri formaciji Eksperimentalnega gledališča Glej. Od leta 1964 je član SNG Drame Ljubljana in od leta 1980 je profesor dramske igre na AGRFT. Je vseskozi dejaven tako na filmu, kakor tudi na odrih že uveljavljenih gledališč.
Kristijan Muck je svoje ustvarjalne uvide intenzivno doživljal na eksperimentalnih prizoriščih (EG Glej, Oder 57, Pekarna, začetki Mladinskega gledališča, ipd.). V ustvarjalnem izhodišču je sicer zavezan temeljnemu poklicu, vendar svojo energijo zvesto namenja preostalim umetniškim praksam. Kristijan Muck je poet, slikar, dramatik, esejist, režiser, performer, arhitekt. Nikoli ni bil vezan za katero od svetovnih ali domačih umetniških trendov. Razvil je unikaten umetniški princip, ki temelji na nenehnem iskanju izvornosti stvari in je v njihovi končni obliki rudimentaren. Osrednja tema njegovih praks je izpraševanje o temeljnih bivanjskih vprašanjih, bodisi v zvezi z njegovim delom bodisi v zvezi z intimnim v sozvočju z družbenim. Posebna odlika celostnega umetnika je njegova etična dimenzija, ki se kaže v praksi v smislu odnosa do dela, sodelavcev, avtorjev in nenazadnje do javnosti.
Ena temeljnih prelomnic v njegovem ustvarjalnem delu in življenju nasploh je bila vloga Kasparja v Handkejevem Kasparju, premierno uprizorjena v Eksperimentalnem gledališču Glej leta 1970. Takrat so se mu vse ovire, nejasnosti, bistva in celota vprašanj v zvezi s temeljem igralstva prvič združile in razjasnile v jasno podobo.

Foto galerija

Foto: Urška Boljkovac

Kritike

»Kristijan Muck je homo universalis - igralec, režiser, dramatik, esejist, pesnik, likovnik, mentor... Njegovega igralstva se držijo pridevki: telesnost, gibalnost, vokalna ekspresivnost, groteska, karikatura, absurd, črni humor in natančna psihološka gradnja lika. … Kako zelo je vloga Kasparja prekvasila Mucka kot človeka in igralca, je dokončno spoznal novembra letos, ko je ob 40-letnici Gleja pripravljal predstavo - skico performativnega eseja, v katerem pretresa in analizira svojo ustvarjalno življenjsko pot…« (Vesna Teržan, Mladina, december 2010)

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.