Predstave

Besedilo, koncept, režija, vezenje in igra: Marijs Boulogne
Video v živo, endoskop in igra: Kaja Janjić
Tehnično vodstvo: Borut Bučinel
Produkcija: Buelens Paulina vzw
Partnerji: Gledališče Glej, Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk

Predstavo je omogočila Flamska skupnost in Storz Endoscope.

V svojem performansu Lekcija anatomije belgijska umetnica opisuje razpad in procese regeneracije telesa na zelo nenavaden način. Njen pacient je otrok, ki ga je sešila iz pletenin. Skvačkan in sešit skupaj, je ta homunkulus, ki leži na mizi za seciranje, opremljen s črevesjem, mišicami in kostmi. S pomočjo endoskopa Marijs Boulogne potuje po tej človeški lutki in zahaja vse globlje v vprašanja o življenju in smrti, lepoti in osvoboditvi ter iskanju božanskega v materialnem. Njena vloga v teh forenzičnih pretikanjih prehaja iz zadrženega kirurga v ljubečo mater. Gledalci tega interaktivnega anatomskega gledališča pa so priča mitičnemu ciklu smrti, rojstva in umiranja ter filozofsko-umetniške transgresije nečesa najbolj bizarnega te vrste. (Hannah Hurtzig) 

Režiserka, igralka in pisateljica Marijs Boulogne (1978) je leta 2002 diplomirala iz režije na bruseljskem RITS in potem preživela še leto dni na oddelku za 'svobodne delavnice', nove medije, instalacije in interdisciplinarno ustvarjanje. Njena dramska besedila so prevedena v sedem jezikov in so bila uprizorjena v avtoričini režiji v številnih državah. Napisala in režirala je Voulez-vous poeper avec moi, Herzschmerz; Love Zero Control in Endless Medication (so-avtorica besedila Manah Depauw) ; Picknick!, Good Habits, Excavations, The Anatomy Lesson, Marzipan or Plexi ter Who wants to be holy. V svojih delih se ukvarja s tematiko ženske seksualnosti ter z različnimi oblikami ekstaze, želje po prijateljstvu in izdaji ter ženskimi strategijami osvoboditve. Ljubljanskemu občinstvu se je prvič predstavila leta 2005 na Festivalu Mesto žensk s predstavo Endless Medication. Slovenska adaptacija istoimenske predstave Večna medikacija je doživela premiero leta 2006. Leta 2009 je napisala in režirala predstavo Marcipan ali pleksi v sodelovanju s slovenskimi in belgijskimi performerji.

Video

Glej, čez mejo: Lekcija anatomije - forenzična pravljica / Glej, across border: The Anatomy Lesson - A Forensic Fairytale from Gledališče Glej on Vimeo.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.