Predstave

Premiera

13. Oktober 2012 ob 20:00h

Gledališče Glej

Avtorja in izvajalca: Tina Valentan, Luka Martin Škof
Oblikovanje zvoka: Matej Kolmanko
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Scenografija in kostumografija: Petra Veber
Premiera v Mariboru: 30.09.2012, ob 20h, II. Gimnazija Maribor
Premiera v Ljubljani: 13.10.2012, ob 20h, Gledališče Glej

„Delovni naslov“ je gledališka inštalacija, ki obdeluje odnos med gibajočim se telesom in pogledom. Komunicira z razgradljivo podobo telesa in dvoumno prezenco, ki provocirata vprašanje poistovetenja z odrskim dogajanjem  ter vprašanje pozicije moči.

Izbor materiala se vrti okrog počasnih gibov, s katerimi se zavlačuje sprejemanje odločitev pri premikanju ter s tem ustvarja suspenzija, znotraj katere obstaja razvlečen čas za razbijanje celote telesa in analiziranje njegove strukture . Z različnimi variacijami tempa telo v svojem nezadržnem gibanju izgublja vsakdanji namen/pomen in se prestavlja na rob med subjektom in objektom ter med izvajalcem in čutečim bitjem. Nepravilna kronološka taktika pa presega povsem jasen razvoj dogodkov, zato fabula ostaja nepojasnena. Vprašanju “kdo ali kaj postavlja možnost izbire med žrtvijo in darovalcem“ pušča odprt prostor za odgovor, ki gledalca sili, naj sam izbere kdo je pravzaprav glavna vloga; performer ali gledalec?
Skupinski prvenec avtorjev Tine in Luke je nastal v zaledju projekta Modul Dance, ki jima je z različnimi rezidenčnimi lokacijami (Kino Šiška Ljubljana,  DeVIR/CAPa Portugalska, Dansehallerne Kopenhagen, Plesna izba Maribor in Nagib Parkour Maribor) nudil prostor za raziskovanje stičišča gledališke in plesne prakse. Preplet različnih uprizoritvenih pristopov je prinesel možnost uporabe telesa kot identifikacijske pokrajine na eni strani in telesa kot asociativnega stimulusa na drugi strani.

Tina Valentan je diplomantka SNDO – Amsterdam, samozaposlena v kulturi, plesalka, koreografinja in avtorica projektov. Predstavila se je na številnih festivalih. Med njimi velja izpostaviti sledeče: Mesto žensk, Haip, Borštnikovo srečanje, Pitch Wise, Act Festival Bilbao, Its Festival Amsterdam, Masdanza Gran Canaria, Nagib, Gibanica, Platforma, 4GO. Sodelovala je s številnimi ustvarjalci ter kreirala lastne projekte. Med njimi: Dvojnik (2012), Zakaj te ne morem zapustiti (2011), Fiktivne situacije (2010), Ko luna raste (2008). V letu 2012 je bila izbrana kot mudul dance umetnica Plesne Izbe Maribor v mreži 22 evropskih plesnih hiš v okviru večletnega projekta Modul-dance.

Luka Martin Škof je režiser (AGRFT 2002 – 2006). S svojimi stvaritvami se je predstavil na številnih festivalih: Zlata paličica, Borštnikovo srečanje, Festival Skup, Mladi bobri, Dnevi komedije Celje. Ustvaril je več predstav, med drugim tudi: Driada (AGRFT – SMG), Triko (SLG Celje), Skurt (SNG Nova Gorica), Vitez Čudes (MGL Ljubljansko). Za svoje delo pa prejel tudi več nagradi in sicer: Zlatolaska (2004/05, Grenki sadeži pravice), Zlatolaska (2006/07, Driada), Satir (2009, Triko). Ob gledališki režiji vstopa tudi v polje oblikovanja zvoka in prostora.

Foto galerija

Video

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.