Predstave

Prirejeno po besedilu Jeana Anouilha "L'Orchestre"
Priredba originala: Miranda Bobnar
Priredba prevoda, režija in dramaturgija: Irena Zorko Novak
Mentorica francoskega dramske skupine GJP: Vesna Čeh Štok
Jezikovno vodstvo: Vesna Čeh Štok, Miranda Bobnarin Soizic Dupuy-Roudel
Igrajo: Lea Cotič, Rebeka Zajc, Nina Igrutinović, Živa Ahac, Veronika Kumar, Lana Čop, Luka Tomšič, Gaja Vičič

Program:
Video: Naša pot v Saint-Malo (avtor: A. Grosek)
Jean Anouilh: L'Orchestre
Joe Dassin: Si tu peux lire en moi – v izvedbi Veronike Kumar

Iz gledališkega lista SNG Drame za predstavo Orkester, sezona 2011-12:
Jean Anouilh je dogajanje igre L'Orchestre, 1962, postavil v podeželsko kavarno Globus v povojno Francijo petdesetih oz. začetka šestdesetih let, kjer se ob zvokih prijetne in ne preveč zahtevne glasbe sproščajo zdraviliški gostje, ki si zdravijo zaprtje in sploh ne poslušajo glasbe. Med koncertom tretjerazrednega orkestra šestih glasbenic in enega glasbenika se v intenzivnem tempu postopoma razkrivajo tako njihove življenjske zgodbe, zasebne in profesionalne frustracije kot tudi njihovi zapleteni medsebojni odnosi. Posamezni prizori potekajo v pavzah med »briljantnimi skladbami« v kavarniškem zaodrju. Sijoč videz na odru je postavljen ob rob razkrivanju človeške duševnosti v zaodrju.Oder ima svoje zahteve, ki pa jih članice orkestra v igri komajda in čedalje teže izpolnjujejo. Vodja orkestra Gospa Hortense pričakuje od njih nasmeh, uglajenost in glasbo, ob kateri naj bi se njihovi »zaprti« gostje zasanjali. Cilj je nedosegljiv, saj se med glasbenicami vsakih nekaj sekund vzbudi novo vznemirjenje, ogorčenje, ljubosumje … Šef kavarne jih je izbral zaradi »ženske miline«, a njihove frustracije postopoma prekrijejo še zadnje sledi ženske gracilnosti in subtilnega. Časi njihove mladosti so za vedno minili, one pa se še vedno oklepajo ostankov svojih idealov, iluzij ljubezni, visokih umetniških ciljev.

V uprizoritvi je uporabljena glasba Jean-Michel Mauryja in kitica pesmi Il n'y a pas d'amour heureux Georgesa Brassensa v izvedbi Veronike Kumar.

Predstava Orkester je marca 2012 dobila nagrado Marivaux na mednarodnem frankofonskem festivalu Fetlyf v St. Maloju v Franciji.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.