Predstave

Avtorski projekt Patrizie Jurinčič po motivih Devetsto, monolog avtorja Alessandra Baricca po motivih
prevoda Maje Novak, v koprodukciji AGRFT

Avtorica priredbe, koncept, igra: Patrizia Jurinčič

“Ali naj smisel iščem znotraj tega, kar mi je dano ali naj begam, da bi smisel našla drugod?” Tržačanko Patrizio Jurinčič je med druženjem s slovito Bariccovo mojstrovino Devetsto najbolj privlačilo to vprašanje, ki ga s svojo nenavadno življenjsko zgodbo pooseblja istoimenski pianist; človek, ki je svoj življenjski prostor zreduciral na površino ladje in kljub temu dosegel ustvarjalno in življenjsko širino redkih. Ponuja nam drugačen vpogled v danes tako opevano mnogoterost opcij: le-ta je lahko sinonim za širjenje obzorij, je pa lahko tudi izgovor, da se za nič zares ne odločimo.

Drobne, a obenem velike štorije se je igralka Patrizia Jurinčič lotila ob izteku študija na gledališki akademiji v Ljubljani, in za magistrsko uprizoritev prejela študentsko Prešernovo nagrado, leto kasneje pa še nagrado Primorskega dnevnika. Moški glas, ki v originalu pripoveduje zgodbo, zamenja z glasom pevke, ki svoj odnos do Devetstotega razpira predvsem v dramaturgiji zimzelenih pesmi. Le-te so spomin, ki ga v živo, neposredno pred gledalčevimi očmi, obuja s pomočjo »semplanja«, pri katerem ji pomaga posebna naprava, looper.

Monodrama je doživela že več kot trideset ponovitev, večji del v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer je bila uvrščena v repertoar sezone 2015/16. Gostovala je po različnih gledališčih, festivalih in kulturnih društvih v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, septembra 2016 pa doživela še svojo različico v italijanskem jeziku.

Zahvale: Igorju Pisonu za mentorstvo, Anji Krušnik Cirnski za svetovanje pri dramaturgiji in režiji
predstave, Mirandi Trnjanin za pomoč pri izbiri kostuma, Jasmini Grudnik in Davidu Orešiču za
svetovanje in pomoč pri scenskih in lučnih elementih predstave in Jožiju Šaleju za korepeticije.

Foto: Arhiv AGRFT

Foto galerija

Moj Devetsto

Video

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.