Predstave

Premiera

21. December 2016 ob 20:00h

Gledališče Glej

Režija: Alen Jelen
Prevod: Darja Dominkuš
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Scenografinja: Urša Loboda
Kostumografinja: Belinda Radulovič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Bojan Hudernik
Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Nastopajo:

On - Blaž Setnikar
Ona - Darja Reichman

 

Iz vsebine

Besedilo sodobnega poljskega dramatika zelo iskreno, intimno in pretresljivo govori o eksistencialnih in esencialnih tesnobah sodobnega človeka. Prav zaradi tega je uprizoritev v koprodukciji s ŠKUC gledališčem še kako primerna, upravičena in povsem v skladu s konceptualno usmeritvijo obeh gledališč. Gre za psihološko izjemno pretanjeno in aktualno dramsko zgodbo, ki prikazuje Nemčijo med razcvetom nacizma in se odvija v siromašni mestni četrti, v kateri je prav vse vzrok ali posledica nasilja.

Helverjeva noč je drama o nenavadnem paru, umsko zaostalem mladeniču Helverju in njegovi resignirani rejnici Karli, ki živita v majhnem prostoru, v mraku, revščini, osamljenosti, obkrožena s fanatičnim nacizmom, ki z ulic vdira tudi v njun dom. Ideologija zla, ki z vso brutalnostjo vdre v intimni svet in zapleteni odnos med Helverjem in Karlo.

Drama poljskega dramatika Ingmarja Villqista je metafizična refleksija jeze in skrajnega obupa ter nemoči ob zmeraj hujši in neizbežni grožnji nacizma.

Foto galerija

Helmerjeva noc

Kritike

»…Helverjeva noč je pretresljiva drama. Vendar ne toliko v navezavi na konkretne dogodke iz preteklosti, kot v insceniranju brezizhodnosti človeka v nekem zgodovinskem trenutku. V prikazu, ko ni manjšega in večjega zla, ampak je samo zlo in je posledično odločitev za prijaznejšo smrt ljubljenega človeka, kot je množična evtanazija. Izvrstna gradacija napetosti dogajanja ima vmes mučne preboje, na primer Helverjevega nepredvidljivega vedenja, ki skrbnico Klaro muči in jo hkrati vzpostavlja kot žensko neverjetne ljubezni in poguma…« Tadeja Krečič, Radio Slovenija

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.