Predstave

Raymond QUENEAU: VAJE V SLOGU
(priredba in izbor)

Predstava francoske dramske skupine Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana.

Igrajo:
Lovro SUKIČ
Filip FLEISCHMAN
Matic VELKOVRH
Lara KUHELJ
Jona MAČEK
Medina EMUŠIĆ
Adrian DŽEKA
Lara OSTOJIĆ

Avtorica priredbe in umetniški vodja: Irena ZORKO NOVAK

Mentorica krožka in jezikovna podpora: Vesna ČEH ŠTOK

(Predstava je v francoščini)

Raymond Queneau je slovenskemu bralstvu poznan predvsem po romanu Cica v metroju, ki je leta 1978 izšla v slovenskem prevodu Aleša Bergerja. V prav tako odličnem in bravuroznem prevodu istega prevajalce so leta 1981 izšle Vaje v slogu (Exercices de style), katerih original sega v leto 1947.

Vaje v slogu prinašajo 99 opisov enega samega, sicer povsem nepomembnega in vsakdanjega dogodka. Kot je zapisal Aleksander Zorn v spremni besedi, Queneau najprej opiše epizodo na pariškem avtobusu objektivno kot resnični dogodek, potem pa njegovo objektivnost s svojo domišljijo 99-krat zanika. S tem neizmernim relativiziranjem izgine vsakršna trdnost in enotnost dogodka. Slog postane edini junak te zgodbe. Slog je svet in ta svet je vedno znova in znova drugače zapisan. In Queneau je svet jezika raziskal odlično.

Za našo predstavo smo izbrali 14 slogov in jih postavili v kontekst: dijaki gimnazije so skupaj z učiteljico na avtobusu na poti v muzej in so priče banalnemu dogodku. Ker je eden od potnikov na avtobusu zaskrbljen zaradi kratke notice v časopisu, ki opiše ta dogodek, prosi vodstvo šole, da mu z dijaki pomaga osvetliti, kaj se je pravzaprav dogajalo na tej avtobusni progi ta dan. Dodali pa smo še zaključni nemi slog, ki ustreza današnjemu načinu življenja in namiguje na odsotnost slogovne barvitosti današnjega sveta in mogoče celo na odsotnost sveta besed in sveta jezika.

S predstavo so se dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana že šestič udeležili mednarodnega frankofonskega dijaškega dramskega festivala Fetlyf (»Dijaki na odrskih deskah«), ki je potekal v francoskem Saint-Maloju od 24. do 30. aprila 2016, in poželi vsa priznanja strokovne žirije.

Foto galerija

Vaje v slogu

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.