Predstave

Premiera

4. Marec 2016 ob 20:00h

Gledališče Glej

Koncept: Miha Golob, Maruša Majer in Maja Šorli
Režija: Miha Golob
Dramaturgija: Maja Šorli
Kostumografija: Nika Batista
Lektura: Klasja Kovačič
Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Grega Mohorčič
Tonski mojster: Martin Lovšin
Fotografija: Sunčan Stone
Izvršna produkcija: Barbara Poček
Produkcija: Gledališče Glej

V predstavi sta uporabljena komada Wanda in Nova deViator Slave Drive in Princess.
Za scenografsko pomoč se posebej zahvaljujemo Janku Ovnu, Igorju Remeti, Žigi Kebru, Borutu Bučinelu in Danilu Pečarju.

Predstavo vodi: Maruša Majer

Nedavno razkritje izpolnjevanja navodil s strani zdravniškega osebja v aferi Radan je pod drobnogled postavilo tako njegove nadrejene kolege kot tudi ravnanje medicinskih sester. Če smo se še pred nekaj leti spraševali, kako so lahko "običajni smrtniki" v filmu The Act of Killing Joshue Oppenheimerja o svojem medvojnem početju pripovedali brezskrbno, smo z afero Radan pričeli glasneje razmišljati o odgovornosti vseh vpletenih v hierarhično urejene sisteme, ki naj služijo dobrim namenom.

Nikita. Rojena 1985. je predstava o poslušnosti avtoriteti brez časovne in geografske omejitve. Vsaka nacija se s problemom poslušnosti seznani preko svoje zgodovinske izkušnje. Struktura avtoritete ni nekaj oddaljenega in nedosegljivega, saj vsako povezovanje v družbi oblikuje svojo strukturo. Smo ljudje, ko zavzamemo pričakovano vlogo in dobimo moč, še zmožni uporabljati moralni kompas?

Več informacij o predstavi je na voljo tudi v Glejevem podcastu TOPcast.

Miha Golob je diplomiral gledališko in radijsko režijo na ljubljanski AGRFT. Od leta 2000 je podpisal preko 20 režij v praktično vseh slovenskih gledališčih (Mestno gledališče Ljubljansko, Slovensko stalno gledališče Trst, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mestno gledališče Ptuj, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Gledališče otrok in mladih Ljubljana, itd). Za svoje režije je prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Med leti 2002 in 2006 je bil direktor in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. Skoraj 20 let je mentor različnih gledaliških delavnic, seminarjev in gledaliških skupin. V Gledališču Glej je l. 2014 režiral predstavo Svoboda.

Maruša Majer (1985 v Mariboru) je med letoma 1992 in 2000 obiskovala Osnovno šolo Bojana Ilicha v Mariboru, med letoma 2000 in 2004 pa Prvo gimnazijo Maribor. Po končani gimnaziji se je leta 2004 vpisala na študij primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomirala leta 2009. Od leta 2000 je sodelovala pri več gledaliških in plesnih projektih, predvsem v sklopu Gledališke šole Prve gimnazije Maribor, in se udeleževala mnogo domačih in mednarodnih delavnic ter festivalov. Leta 2015 je končala študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, Redno sodeluje v projektih nevladne scene in tudi v projektih institucionalnih gledališč. V Gledališču Glej se je prvič predstavila l. 2011 (miniaturka Zamorka), bila del prvega rezidentskega kolektiva G-FART, predstavi Nisem (2014) in rezidentskem delovnem procesu Potencialna predstava (rezidentki Eva Nina
Lampič, Urška Brodar).

Maja Šorli je raziskovalka na UL AGRFT in samozaposlena v kulturi. Leta 2003 je diplomirala je iz psihologije na Filozofski fakulteti, leta 2011 pa je z doktorsko disertacijo Vloga besedila v slovenskem postdramskem gledališču končala še študij dramaturgije na UL AGRFT. Leta 2014 je objavila svojo prvo znanstveno monografijo Slovenska postdramska pomlad (Knjižnica MGL) ter postala odgovorna urednica revije Amfiteater. V letu 2014 je delala pri projektu raziskovanja občinstva v Angliji v izvedbi Royal Central School of Speech & Drama, University of London. Kot članica umetniške skupine PreGlej je v letu 2008 vodila PreGlejev laboratorij (gledališkega pisanja), ki je prejel nagrado Liberalne akademije Zlato gnezdo za za razvoj in mednarodno izmenjavo dramskih pisav. V Gledališču Glej vodi program Trening osebnega pogleda.

Foto galerija

Video

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.