Predstave

Premiera

28. November 2015 ob 20:00h

RAZPRODANO

Predstava je na sarajevskem MESSu prejela nagrado "Jurislav Korenić" za najboljšega mladega režiserja/režiserko ter nagrado "Rejhan Demirdžić" za najboljšo mlado igralko/igralca za skupinsko igro vseh nastopajočih.

Režija: Nina Rajić Kranjac
Nastopajo: Benjamin Krnetić, Petja Labović, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, Sara Dirnbek, Nataša Keser
Prevod: Danica Geršak
Kostumografija: Ljubica Čehovin – Suna
Scenografija: Aleksander Vujović
Sponzor in svetovalec za sceno: Farzad Koushki
Izbor glasbe: Lea Čehovin
Oblikovalec svetlobe: Martin Lovšin
Fotografija: Sunčan Stone
Izvršna producentka: Barbara Poček

Mentorji
režija: izr. prof. mag. Tomislav Janežič
dramska igra: doc. Matjaž Tribušon
dramaturgija: doc. dr. Blaž Lukan
kostumografija: red. prof. Janja Korun
scenografija: izr. prof. mag. Jasna Vastl

Produkcija: Gledališče Glej
Koprodukcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani

Število gledalcev je omejeno na 40, zato vam priporočamo rezervacijo vstopnice oziroma nakup preko spleta.

Zborovanje ptic je zaključna produkcija Glejeve rezidentke v l. 2015 Nine Rajić Kranjac in je režiserkina magistrska naloga v okviru drugostopenjskega programa Gledališka in radijska režija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Besedilo pesnika, hagiografa in teoretika sufizma Farida un Dina Attarja sta l. 1979 v dramo ubesedila Jean-Claude Carrière in Peter Brook, s čimer je zgodba o Smrdokavri, sufističnem učitelju, in potovanju ptic dosegla množice.

Uprizoritev Nine Rajić Kranjac s šestimi igralci in igralkami je namenjena 40 gledalcem, ki se skupaj z igralsko zasedbo podajo na pot raziskovanja teksta, preko nastavkov, ki jih predstava ter ambient vzbudita v njih, pa tudi na potovanje po sebi. Predstava je sestavljena iz treh delov (zborovanje, puščava, sedem dolin), ki z vpeljavo avtorske note vnaša svežino v sicer dramsko predstavo.

NA POT!
Nekaj tli.
Brbota.
NA POT!
Vznemirjenje narašča.
NA POT!
Vidimo le spore in boje med nami. Za kos zemlje, za nekaj zrn žita.
NA POT!
Nekdo ljubi svojo mlako.
NA POT!
Drugi ne more brez svojih kamnov.
NA POT!
Tretja se oklepa svoje kletke.
NA POT!
Četrti zaslepljeno služi svojemu kralju.
NA POT!
Peti se primerja z mravljo.
NA POT!
Na tisoče bitij se ukvarja le s tem, kako ohraniti telesnost tega sveta.
MRŠŠŠ NA POT!
Nekega dne, se bodo zbrali ptiči.

Posebna zahvala: Andrej Vrhovnik, Slavica Janošević, Gašper Tesner (oba SMG), Iztok Vardnjal, Lane Sokolovski, Marjana Johnson (vsi SNG Drama Ljubljana), Jože Logar, Angelina Karimović (oba MGL), Marjanca Rački, Sanja Nešković Peršin (obe SNG Opera in balet Ljubljana), Galerija Farzad.

Foto galerija

Video

Kritike

"Kritika predstave Zborovanje ptic: Prizemljeno in razgibano opozorilo

Medtem ko je že s svojo diplomsko predstavo pobrala zadnjo veliko nagrado na Tednu slovenske drame, mlada režiserka Nina Rajić Kranjac eksperimentalno obdobje v okviru umetniške rezidence Gledališča Glej zaokrožuje z magistrsko nalogo.

Zborovanje ptic je predstava čistega minimalizma, skorajda brez rekvizitov, v goli prisotnosti teles, preprostega, a ne popreproščenega izraza, prebrisano iskriva in duhovita ter ustvarjalno razbremenjena dramske strogosti, predvsem pa z zvrhano mero uprizoritvenega entuziazma mlade ekipe. Na ravni vsebine in forme išče smisel v tukaj in zdaj. Zborovanje ptic ne zahteva pretenciozne in v nebo leteče rešitve, ampak bistroumno opozarja na odgovore pred nami, v nas, gotovo pa med nami; ne zgolj v igralski in gledalski, ampak v gledališki skupnosti. Tej se predstava približa skozi zgovorno, celo sproščeno igrivo ozračje, vse pa stavi na golo »igro« in igralce ter moč složne pripadnosti kolektivni igri. Režiserkina estetska pozicija še vedno črpa iz oblasti prepoznavnih gledaliških prijemov, a celovito in intrigantno nadaljuje razvijanje lastnega tematiziranja gledališkega medija in človeške družbe.

Tokratno Zborovanje ptic v adaptaciji Jean-Clauda Carrièrja je mogoče motriti avtonomno, stran od slavnih uprizoritev ali od izvornega konteksta te v osnovi sufijske pesnitve Farida ud-Din Attarja iz 12. stoletja. Brskanje po mistični globini islama in njegovih zavitih poetičnih ugankah, katerih rešitev je življenje samo, je že aktualno, morda nehote provokativno; kaj bi lahko rekli šele o pticah, ki se po nenehnih medsebojnih sporih za prgišče zrn vendarle uspejo neegoistično podati na pot za skupno stvar, čeprav morajo premagati varljivo lagodje vsakdanjega konformizma ter grožnjo smrti. Iskanje kralja ptic ali razsvetljenje prinaša združevanje različnih časov, velikih in večnih vprašanj, a tudi konkreten komentar sodobnosti.

Vse to predstavi uspeva ilustrirati z minimalnimi sredstvi, z le nekaj zgovornimi kostumskimi markacijami, s finesami frčečega perja in z inspirativno podlago perzijskih preprog za miselne polete gledalski domišljiji. Gledalca se hitro poloti s prijetno konspirativno razrahljanostjo (v glasbeni kolekciji Zborovanja ptic seveda ne manjka Josipe Lisac); stanja ljubega miru pa vznemirja režijsko presenetljivo spretna vzpostavitev emotivne vzhičenosti situacije, ki je v letu boleče spodsekana v človeško zaletavanje ob nepremakljive robove fizičnega. Predstava, ki ni visokoleteče eshatološko oznanilo, in čeprav kdaj suspenzivno zajadra v kontemplativno tišino mednapisov, poetično zavitih sufizmov, ne pade v past samopoveličevanja, temveč velja kot realno prizemljeno opozorilo, predvsem pa kot prijetno razgibano gledališko povabilo."
- Nika Leskovšek, Dnevnik, 2. december 2015

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.