Predstave

Premiera

26. September 2015 ob 20:00h

Gledališče Glej

Ideja in razvoj: Luka Cimprič, Andrej Zupanec
Nastopajo/sodelujejo: Anže Zevnik, Katarina Čas, Vid Klemenc, Vid Valič, Primož Pirnat in drugi
Oblikovanje zvoka: Peter Harl
Grafični oblikovalci: Dominik Mencej, Klemen Janežič, Borut Bučinel, Dafne Jemeršič
Tehnični razvoj: Žiga Zupanec, Leon Cimprič
Fotografije: Polona Ipavec
Kostumografinja: Minka Rozman
Tehnična podpora: Grega Mohorčič, Martin Lovšin
Izvršna producentka: Barbara Poček
Produkcija: Gledališče Glej

Prva gledališka video igra. Prinesite pametne telefone in tablice, da boste lahko sodelovali v video igri z živimi igralci. Ali lahko ustaviš širjenje smrtonosnega virusa ebole? Je v tebi dovolj detektiva? Odkrij šokantno resnico o izvoru virusa ebole v Sloveniji.

Skrivnostno truplo je tvoja edina sled. S tvojo pomočjo se mora protagonist prebiti skozi zarotniški labirint. Se boš ravnal po načelih etike, vzel zakon v svoje roke, morda plačal z lastno krvjo, da se dokoplješ do prave resnice? Luka Cimprič in Andrej Zupanec nadaljujeta z Ebolo, kjer se je končala predstava Ernesto gre v mesto.

Predstavo Ebolo so podprli:
Mlacom d.o.o., Pizzeria Foculus, Gostilna Skaručna, Uredništvo pričesk Robert, Ziggi Rolling Papers, Črna luknja, Sanitetni centri Simps'S.

Foto galerija

Kritike

"Interaktivna noir zabava

V času, ko se marsikdo tudi ob najneprimernejših trenutkih težko odreče brkljanju po zaslonu svojega mobilnega telefona, predstava Ebola zaobrne ustaljeno logiko: namesto grajajočih pogledov, namenjenih tistim, ki niti med koncertom resne glasbe ali gledališko uprizoritvijo ne morejo brez stika s svojim pametnim prijateljem, je v tokratnem primeru obiskovalčeva uporaba mobilnika ali tablice zaželena oziroma že kar nujna. Gre namreč za nekakšno »gledališko videoigro«, kot so jo poimenovali ustvarjalci, v kateri ravno gledalci sproti, v realnem času, z glasovanjem po spletnem vmesniku odločajo o njenem poteku. Natančneje: občinstvo na podoben način, kot ga poznamo iz različnih pustolovskih videoiger, »upravlja« glavnega junaka, tajnim agentom Sove Perčičem (Anže Zevnik), ki raziskuje skrivnostno smrt mlade ženske, in sicer tako, da na ključnih točkah predstave določi, na katere lokacije naj se odpravi protagonist in kako naj se odzove v posameznih situacijah. Sama zgodba ima torej vrsto različic, obstaja pa tudi več možnih koncev.

Avtorja zasnove Luka Cimprič in Andrej Zupanec sta opisani interaktivni okvir razvijala že v projektu Ernesto gre v mesto; nova predstava nekatera tovrstna izhodišča nadgradi, obenem pa daje slutiti, da bi bilo mogoče uprizoritveni dispozitiv in nekatere formalne rešitve (na primer kombiniranje žive igre in videoposnetkov) uporabiti tudi na vsebinsko tehtnejši in pomensko večplastnejši način. Toda Ebola h kaki posebni globini niti ne teži, temveč poskuša biti v svojem udejanjenju predvsem všečna, in dejstva, da se gledalci odlično zabavajo, pač ni mogoče prezreti. Pri tem predstava uporablja mešanico noirovskega vzdušja (vključno z »zakonitostmi« žanra, kot so resignirani junak, usodne zapeljivke in skorumpirani predstavniki sistema) in igričarske estetike (na primer v projekcijah pri prehodih med prizori ali v oblikovanju giba), za razposajenost gledalcev pa poleg interaktivnega momenta poskrbijo še plejada karikaturno tipiziranih stranskih likov, od barmana do narkomana in »bestičke« (v katere se sila gladko, četudi mestoma nekoliko preveč predvidljivo levijo Vid Klemenc, Katarina Čas in Vid Valič), preigravanje urbanih klišejev in celo nesramno neposredni načini »product placementa« (predstava ima nekaj sponzorjev).

Ebola tako ponudi nekakšno zlitje kriminalke in veseloigre, ki se po svoji uprizoritveni zasnovi dostojno vpisuje v raziskovalno in eksperimentalno vzdušje Gleja, vendar njene formalne potenciale razvija bolj v zabavljaško kot v »umetniško« smer, zaradi česar bi se zlahka znašla tudi na kakšnem komediji naklonjenem komercialnem odru. Ali z drugimi besedami: potencial za uspešnico predstava vsekakor ima."
- Gregor Butala, Dnevnik, 05. 10. 2015

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.