Predstave

Zamisel in režija: Maja Dekleva Lapajne
Igra in soavtorstvo: Sonja Vilč, Michael Wolf, Per Gottfredsson, Julie Doyelle, Lorenz Kabas
Umetniško svetovanje: Alenka Marinič
Video: Borut Bučinel, Gregor Gobec
Tehnični vodja: Borut Cajnko
Izvršni producent: Juš Milčinski
Produkcija: Zavod Federacija

Projekt podpirata program Kultura Evropske komisije in Ministrstvo za kulturo RS.

Should I stay or should I go? je obsežen umetniški projekt, kjer Kolektiv Narobov skupaj s še štirimi evropskimi gledališči raziskuje možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih. Eden od pomembnejših delov projekta je ustvarjanje mednarodnega filmskega omnibusa na temo ostajanja in odhajanja. Konec avgusta se bo v Ljubljani snemal tretji del, in sicer na temo bega možganov, ustvarjalci filma pa bodo pred snemalnimi dnevi izvedli še dogodek v Gledališču Glej, saj kot izkušeni gledališki ustvarjalci, in novinci na področju filma, svoje zamisli najlažje preizkusijo v obliki živega odrskega dogodka v intenzivnem stiku z občinstvom. Odrska raziskava je torej namenjena raziskovanju, kako družbeno tematiko bega možganov preliti sprva v odrski material in kasneje v film. Ustvarjalci projekta Should I stay or should I go? bodo tako lahko preizkusili svoje zamisli v živem stiku z občinstvom, gledalci in gledalke pa bodo lahko ob opazovanju ustvarjalnega procesa uživali v igri mednarodnih mojstrov gledališke improvizacije ter podrobneje spoznali projekt Should I stay or should I go?

Projekt Should I stay or should I go?

Gre za dveletni interdisciplinarni projekt, kjer ustvarjalne moči združi pet gledališč – Theater im Bahnhof iz Gradca, Compagnie Combats Absurdes iz Lyona, Stockholms Improvisationsteater iz Stockholma, Gorilla Theater iz Berlina ter Kolektiv Narobov (Zavod Federacija Ljubljana) – in sicer z namenom razviti možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih.

Projekt Should I stay or should I go? raziskuje trenutke, v katerih se posamezniki različnih lokalnih skupnosti odločajo za selitev. V Gradcu raziskujejo zgodbe migracij zaradi ljubezni, v Lyonu se posvečajo delavcem, čigar podjetje seli proizvodnjo v tretji svet, na Švedskem raziskujejo motivacijo za selitev na skrajnem severu države, Berlinčani ustvarjajo na podlagi zgodb ljudi, ki so se v Berlin preselili, da bi zamenjali spol.

Kolektiv Narobov se osredotoča na beg možganov. Zanimajo jih osebne zgodbe in odločitve mladih izobražencev, ki so se zavoljo poostritve gospodarsko-političnih razmer v Sloveniji odločili, da odidejo drugam. Na kateri točki so se odločili za odhod? Kako vidijo sebe drugje? Kako se je iz daljave spremenil pogled na Slovenijo? Na kakšen način geografska lokacija sooblikuje človeka?

Projekt razširja gledališko ustvarjanje v igrani film. Le-tega bo kolektivno ustvarilo pet režiserjev v petih državah, in sicer s stalno mednarodno igralsko zasedbo. Snov filma bo nastajala skozi raziskavo zastavljenega vprašanja (ostati/oditi) v izbranih lokalnih skupnostih ter se bo umetniško razvila s pomočjo gledaliških predstav v vseh petih državah. Z namenom, da se konkretne umetniške izkušnje projekta prenesejo tudi v širšo javnost in da bi imelo delo na projektu trajnostni učinek, bodo sodelavci organizirali delavnice ter izdali knjigo na temo kolektivnega pripovedovanja zgodb. Poleg tega pa bosta ustvarjalni proces in ideja projekta predstavljeni tudi v obliki dokumentarnega filma. Režijo slovenskega dela filmskega omnibusa bo prevzela Maja Dekleva Lapajne, Sonja Vilč pa bo kot igralka sodelovala v vseh petih delih filma Should I stay or should I go?.

Več o projektu: www.stay-or-go.eu

Kolektiv Narobov

Mednarodno dejaven umetniški kolektiv, ki deluje v okviru večje skupnosti umetnikov pod krovnim Zavodom Federacija s sedežem v Ljubljani. V 10 letih obstoja se je posvečal predvsem novim in inovativnim uporabam gledališke improvizacije v različnih medijih, od gledališča, javnega prostora, radia, televizije, teoretskega raziskovanja do nenazadnje tudi filma.

Več o Kolektivu Narobov: www.narobov.org

Foto galerija

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.