Predstave

Po motivih Guillauma Apollinaira Enajst tisoč batin
Režija: Ivan Peternelj
Nastopajo: Tina Vrbnjak, Gorka Berden, Blaž Šef, Miha Bezeljak
Dramaturginja in lektorica: Jana Pavlič
Kostumi: Barbara Stupica
Glasba: Erik Satie in skladbe iz evropske zakladnice
Oblikovanje svetlobe: Matjaž Brišar
Oblikovanje zvoka: Marijan Sajovic
Rekviziti: Gašper Tesner
Izvršna producentka: Barbara Hribar
Izvršni producent: Alen Jelen
Koprodukcija: SMG, ŠKUC gledališče

Apollinairov roman Enajst tisoč batin sodi med najbolj erotične zgodbe iz zakladnice svetovne književnosti. Navdihnil je režiserja Ivana Peternelja in njegove umetniške sodelavce. Uprizoritev pripravljamo v sodelovanju s producentsko hišo ŠKUC gledališče, s katero smo skupaj ustvarili že intimno in polteno uprizoritev Amado mio po Pasoliniju in magično predstavo Ribič in njegova duša po Oscarju Wildu.

Pariz z začetka 20. stoletja je veljal za mesto luči in mesto pregrehe in pariški bordeli so verjetno imeli več obiskovalcev kot Eifflov stolp. Legendarna bordela Le Chabanais ali La Fleur blanche in mnogi drugi so bili hiše, kjer so se zbirali največji umetniki tistega časa pa tudi visoki politiki.

Apollinaire je oboževal bordele. Pot njegovega junaka Monija Guzjebeskuja iz Bukarešte v Pariz in od tam daleč na vzhod skozi Rusijo tja do Japonske, se zdi inspirirana z notranjščino katere teh znamenitih hiš. Japonski salon v Le Chabanaisu pa je na pariški Svetovni razstavi leta 1900 celo prejel posebno nagrado za izvirnost. In prav zlahka si v njem predstavljamo brhko Apollinairovo Jebuki iz romana v dekadentno nastrojeni radoživi skupinici v umetnost zagledanih deklet in mladeničev, ki uprizarjajo vsakršno domišljijo presegajoče in sapo jemajoče erotičnetableaux vivants.

Roman Enajst tisoč batin je bil kar nekajkrat prepovedan, Apollinaire pa ga je podpisal le s kraticama G. A. Sodi med tiste po žveplu dišeče knjige, ki si jih ljubitelji kuriozitet podajajo iz rok v roke kot pečene kostanje.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.