Predstave

Lois Weaver in druge »ultra femmes« od zgodnjih osemdesetih let preteklega stoletja uprizarjajo performanse, ki slavijo kraljice preoblek v vseh nas. Upirajo se in zoperstavljajo pričakovanjem, kaj pomeni biti ženska – to so ženske, ki poosebljajo ženske. Loisina dolgoletna partnerka v tem je Tammy WhyNot, ki se je naselila v Loisinem telesu v sedemdesetih letih. Tammy, oblečena v rožnat in oranžen šifon, trdi, da se je rešila življenja v prikolici in se odpovedala karieri v country glasbi, da bi postala umetnica lezbičnega performansa, sedaj pa je postala univerzitetna profesorica.

V tem performansu-predavanju bo Tammy poročala o svoji najljubši temi: pomembnosti biti ženska, biti vidna in biti vidna kot ženska. Črpala bo iz razvoja FeMUSEum, kolaborativnega projekta z Bird la Bird, Amy Lamé in Carmelito Tropicana za Performance Matters (2011), ki slavi ženski rod in dediščino, govorila pa bo tudi o tem, kaj sta ona in Lois odkrili o vidnosti žensk v 63 letih kolektivnih raziskav.

Lois Weaver je soustanoviteljica Spiderwoman Theatre, gledališke skupine, sestavljene iz ameriških staroselk, Američank afriškega rodu in belk iz delavskega razreda, ki so se združile, da bi tkale zgodbe o nasilju v družini, osebnem humorju in romantičnih fantazijah feminističnega gledališča iz sedemdesetih let preteklega stoletja. Leta 1980 je s partnerko Peggy Shaw organizirala festival Women’s One World Festival (kasneje WOW), prostor za ženski performans v mestu New York. Istočasno je bila tudi soustanoviteljica gledališke skupine Split Britches, ki je ustvarila skoraj ducat komadov, med drugim Little Women, Tragedy, Lesbians Who Kill in Upwardly Mobile Home, delo, posvečeno preživetju umetnikov v obdobju Reagan-Thatcher, v katerem je Weaverjeva začela razvijati lik Tammy WhyNot, propadle country pevke, ki je postala umetnica lezbičnega performansa. Lois Weaver je danes profesorica Sodobne performativne prakse na londonski Univerzi Queen Mary.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.