Predstave

V okviru cikla Glej, čez mejo: Katalonija.


Idejna zasnova: El Conde de Torrefiel
Režija: Pablo Gisbert in Tanya Beyeler
Igra: Pablo Gisbert, Andreu Martínez, gosta predstave Rok Kunaver, Marko Bratuš
Besedilo: Rebecca Praga
Glasba: Frédéric Chopin z ansamblom Jurčki


Produkcija: Antic Teater, Barcelona

V Gleju bo prvič gostovala gledališka skupina El Conde de Torrefiel, ki jo vodi Pablo Gisbert, ki je letos za svoje zadnje dramsko besedilo A movie theater burns while ten people burn (Kino gori. ko gori deset ljudi) prejel prestižno špansko nagrado Marqués de Bradomín, ki jo vsako leto podeljujejo za najboljša španska dramska besedila. El Conde de Torrefiel prihajajo v Glej s predstavo Observen cómo el cansancio derrota el pensamiento (Opazuj, kako utrujenost porazi misel), ki je premiero doživela letos na festivalu SISIMO v Madridu. O predstavi je kritik Pablo Fidalgo Lareo oktobra zapisal:  “El Conde de Torrefiel so se od Castelluccija naučili kako spoštovati podobe in atmosfero, brez da bi, v iskanju tiste magične svetlobe in lastne pokrajine, v ta namen žrtvovali strukturo, kar bi moralo biti vodilo vsake kreacije. Poleg tega pa jih je Peter Handke naučil magije jezika ter pasti v glasbi repeticije”.


O predstavi »Opazuj, kako utrujenost porazi misel« so ustvarjalci zapisali takole: »Nekega dne sem ugotovil, da resnico lahko spoznaš samo, če celo noč ne spiš. Tako sem preživel celo leto brez spanca, saj sem želel izvedeti vso resnico. Danes mineva natanko eno leto odkar sem se odločil, da nikoli več ne bom šel spat. V tem času sem videl puščobno pokrajino, nepokvarjeno in počasi razpadajočo zaradi pomanjkanja intelektualnih dražljajev.«


El Conde de Torrefiel je skupina barcelonskih umetnikov, ki se Izražajo prek gledališča, vizualnih umetnosti in literature. V svojem delu se soočajo z realnostjo; z dodajanjem družbenega konteksta v vizualno in scensko poezijo izgovorjenim besedam dodajajo kreativni potencial. Med letoma 2005 in 2009 je kolektiv ustvaril vrsto kratkih gledaliških del, ki so gostovala na številnih španskih festivalih in tekmovanjih. Leta 2010 so se odločili, da vsa kratka dela združijo v “The story of the King overcome by boredom”. Letos so v sodelovanju s plesno družbo La Porta posneli video “Never Die”, ki je bil prikazan na številnih festivalih video umetnosti. Nadaljevali so s projektom “Observe how tiredness defeats thought”, ki je doživel krstno uprizoritev na madridskem festivalu SISMO. Trenutno svoj ustvarjalni zanos sproščajo z delom v nastajanju “Scenes for a conversation after viewing a Michael Haneke film” (Scene za pogovor po ogledu filma Michael Haneke-ja).


četrtek / 22. 12. / ob 21:00

Predstavi bo sledil pogovor z avtorji predstave Opazuj, kako utrujenost porazi misel, ki ga bo moderirala Andreja Kopač, dramaturginja, publicistka, raziskovalka in performerka.

Foto galerija

Video

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.