Predstave

V okviru cikla Glej, čez mejo: Katalonija.


Koreografija in idejna zasnova: Jorge Dutor in Guillem Mont de Palol
Igra: Jorge Dutor in Guillem Mont de Palol

Fotografija: Jordi Surribas
Produkcija: Antic Teatre / Adriantic, Barcelona, www.anticteatre.com

-
Prvič v Ljubljano prihajata Guillem Mont de Palol in Jorge Dutor izredno zanimiv barcelonski gledališki duo. Predstavila se bosta s predstavo Y por qué John Cage? (In zakaj John Cage?), ki po besedah enega izmed kritikov sooči »dva performerja, ki se iz oči v oči dogovarjata o postavitvi nove predstave, a ju zvok lastnih besed obsede, nato vse skupaj postane divje norčevanje iz onomatopoije v ponavljajočih se epizodah« (Ling, Here, There and Everywhere, decembra 2011)


In zakaj John Cage? je študija zvoka in pomena v govoru. Avtorja se ukvarjata z močjo in vplivi zvoka izgovorjenih besed, govora kot strukture in izgovorjenega kot skozi zrak potujoče dinamike. Govora se lotevata s položaja zaznavanja zvoka in ne pomena besed. Ne želita si ustvarjati pomenov, prav nasprotno, pomenskost besed zavračata z namenom prebiti se v svetove čutov, odnosov, percepcij in materializacij. Govor kot tak je lahko vse. Kaj povemo, ni pomembno. Pomembno je, kako povemo, in s kakšnimi glasbenimi in koreografskimi elementi to storimo.


Guillem Mont de Palol je leta 2006 diplomiral na amsterdamski SNDO (School for New Dance Development). Pri njegovem ustvarjanju se prekrivajo ples, umetniške inštalacije in gledališče. Kot igralec je sodeloval s številnimi koreografi, kot so: Mette Ingvartsen, Vincent Dunoyer, Andrea Božič, Min Tanaka in Masu Fajardo. Jorge Dutor je na madridski RESAD (Real Escuela Superior de Arte Dramático) študiral scenografijo. Kmalu je film in televizijo zamenjal z udejstvovanjem na področju plesa in scenskih umetnosti. Kot scenograf in igralec je sodeloval z imeni kot so: Sara Manente, Pere Faura in Aitana Cordero. Skupna ustvarjalska pot Jorga in Guillema se je začela leta 2009 s projektom “Ooh, I was a teenage werewolf making things up something dreadful”, skupno pot pa nadaljujeta z aktualno predstavo “And why John Cage?”


torek / 20. 12. / ob 21:00
Predstavi bo sledil pogovor z avtorjema predstave In zakaj John Cage?, ki ga bo moderirala Katarina Stegnar, igralka, performerka in članica skupine Via Negativa

Foto galerija

Video

Kritike

"John Cage in absurdnost
No, prva predstava, In zakaj John Cage?, s katero so se v torek predstavili Katalonci, je bila delo Guillema Mont de Palola, v Amsterdamu šolanega koreografa, in scenografa Jorgeja Dutorja. Projekt je zanimiv in ambivalenten: ker se performerja od vsega začetka na praznem prizorišču (z le dvema stoloma in dvema absurdnima okrasnima drevesoma iz bližnje picerije v ozadju) poigravata s ponavljanjem istih stavkov na različne načine, ker je zvok in način izrekanja pomembnejši od smisla, ker govorjenju postopoma dodajata še vse mogoče druge onomatopejske zvoke, hropenje in cviljenje, bi lahko rekli, da gre pravzaprav za koncert, za eksperimentiranje z vokalom. Ker zvoki in akcije vendarle proizvajajo smisle (pa tudi dvoumja in nesmisle), ker ima vztrajno ponavljanje besedic "ha, ha, ha" kulturni pomen in igralca z njimi spravita do smeha vso dvorano, imamo opravka z gledališčem - z gledališčem absurda, seveda, saj ni bilo nič smešnega razen smeha samega. In ker ti zvoki za seboj potegnejo gibe, premike, drobce plesnih sekvenc in akcije, ki se nekako levijo druga v drugo, po logiki, ki je zdaj gibalna, zdaj zvočna, zdaj asociativna, imamo seveda opravka tudi s plesno predstavo.
Vse skupaj je zares raziskava, je igra, v kateri so pravila včasih jasna in je naslednja sekvenca pričakovana, ker dinamiko pogojuje odnos akcija-reakcija, včasih ne, ker je preskok nelogičen, absurden. Ponavljajoča se ritmičnost premen postane morda nekoliko preveč transparentna v zadnji četrtini predstave, ki izgubi tenzijo, sicer pa je mogoče reči, da je bil ta ludizem duhovit in zelo dobro izveden." - Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik, 22. december 2011

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.