Drugi dogodki

Med Glejeve katakombe vstopa "eden najbolj samosvojih in opaženih piscev punk poezije" (po navedbah Nele Malečkar iz l. 1983), tj. Esad Babačić. Slednji bo predstavil svojo novo pesniško zbirko znotraj večera "Prihodi Odhodi", ki ga bosta zabeležila tako akustična spremljava v času prebiranja poezije kot tudi malo manj akustična distorzija po končanem prebiranju.

O Via Ofenziva:

Na košarkarskem igrišču na Vodmatu (Ljubljana -  Center) in v gostilni Rio se v zgodnjih osemdesetih spozna četverica, ki jo poleg športa in knjig, druži tudi rock'n'roll. Ustanovijo skupino, v kateri za kitaro poprime Zoran Železnik, na basu se udinja Ivo Frančič, za bobne sede Robert Fritsch, pevec pa postane Esad Babačić, »eden najbolj samosvojih in opaženih piscev punk poezije, kot o njem leta 1983 zapiše Nela Malečkar. Ime prispeva tedanji kitarist Berlinskega zidu Miha Štamcar, ki tako kot njegov bend Berlinski zid, domuje na Vodmatu.

Vadijo v Disku Študent v Študentskem naselju, skupaj s še nekaterimi legendarnimi bendi s tedanje alter scene. Bobnar sprva, namesto basovskega bobna, uporablja kovček, po katerem nabija z basovskim pedalom. Igrajo lastno muziko, besedila pa prispeva Babačić. Prvi koncert imajo na bežigrajski gimnaziji pomladi 1982. Sledi skoraj trideset let molka, ki ga sicer prekinejo za priložnostno promocijo pesniške zbirke in izida CD-ja, na katerem so zbrane vse skladbe, ki so jih posneli v času svojega delovanja. Koncert za vnovično prebujenje skupine se je zgodil decembra 2010 v dvorani Kina Šiška, kjer so skupaj z Otroci socializma, Pankrti, Lublanskimi psi, Nieti in drugimi proslavili 60. rojstni dan Igorja Vidmarja.

Via Ofenziva, ki sicer ustvarja novo glasbo, želi obuditi tudi nekatere preverjene skladbe, ki dobivajo v času, ko se stari svet dokončno razsipa v prah in je znova čas za izpraševanje sveta in samih sebe, dodaten pomen. Ob koncu leta 2012 je skupino okrepil basist Toni Semerl, ki je zamenjal člana prve postave Iva Frančiča. Zdi se, da mislijo zelo resno, o čemer se bodo ljubitelji novega vala in punka kaj kmalu prepričali na živih nastopih po Sloveniji.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.