Drugi dogodki

"Glej, čez mejo!" je cikel tujih gostovanj oziroma predstavitev projektov iz tujine, ki jo Gledališče Glej izvede tri- do štirikrat na leto in tako domačemu občinstvu in ustvarjalcem predstavi relevantne predstave iz partnerskih in drugih vsebinsko sorodnih gledališč iz tujine. Oktobrski »Glej, čez mejo!« s podnaslovom »Gib« je posvečen fizičnemu gledališču in bo predstavil tri predstave, ki koreninijo predvsem v telesu, ter za povrhu še knjigo o svetovno znanemu gledališkemu magu.


Milan Mađarev, Srbija
Teatar pokreta Jozefa Nadja (Gledališče giba Jozefa Nadja)
Predstavitev knjige
23. oktober 2012 ob 18h / Gledališče Glej, preddverje

Skozi pogovor z Milanom Mađarevim, piscem teatrološke študije o Jozefu Nadju, bomo spoznavali Nadjev specifičen gledališki jezik in se sprehodili skozi njegovo ustvarjanje.

Milan Mađarev je teatrolog, dramaturg, voditelj psihodrame in gledališki ter radijski režiser. Leta 1998 magistriral s temo Kreativna drama - proces ustvarjanja v Škozorištu na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Leta 2008 na Akademiji dramskih umetnsti v Beogradu doktoriral z nalogo Teatar pokreta Jožefa Nadja. V sezoni 1995/96 je bil umetniški direktor Gledališča „Zoran Radmilović” v Zaječarju. Pisal je o gledališču za Drugi program Radia Beograd, RTS TV Beograd, Danas, Glas javnosti, Ludus, Orchestra, Pozorište i Scena (Novi Sad), Maska (Ljubljana), Večer (Maribor), itd. Je eden od avtorjev Kronike Bitef-a v Redakciji kulture RTS-a in umetniških večerov posvečenih N. Koljadi in Jožefu Nadju. Mađarev je avtor številnih dramatizacij in adaptacij tekstov, ki so bili izvedeni v Redakciji dramskega programa Radia Beograd.

„Knjiga Milana Mađareva, nastala na osnovu njegovog doktorskog rada, dragoceni je prilog našoj teatrološkoj literaturi, jer prvi put na našem jeziku na sintetički način obrađuje, prikazuje, ali i tumači i teorijski obrazlaže stvaralaštvo jedne od svetski značajnih samosvojnih ličnosti savremenog istraživačkog pozorišnog izraza i delovanja. Iako je Jožef Nađ ponikao na našem, vojvođanskom tlu i u njegovom stvaranju se kontinuirano prenose tragovi njegovog rodnog podneblja, njegov rad je u našoj sredini bio relativno malo poznat (uglavnom preko retkih nastupa na BITEF-u) i samo uzgredno i površno teorijski obrađen. Zato će knjiga Milana Mađareva na značajan način, popuniti ovu nelogičnu prazninu.” - Svetozar Rapajić (iz recenzije knjige 'Teatar pokreta Jozefa Nadja')

Foto galerija

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.