Drugi dogodki

Avtor zamisli, dramaturg in režiser: Igor Likar
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Originalni tonski posnetki: Jože Pirman
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Tehnična sodelavka: Sonja Strenar
Mastering: Miro Prljača
Produkcija: RTV Slovenija
Koprodukcija: Gledališče Glej

"Pravim: Tako daleč je prišlo pri nas, tako daleč je šla ta lažna demokracija: eni bogatijo, da ne vejo kam z denarjem, drugi pa so taki reveži, da niti za kruh nimajo." - Ivan Kramberger

Kramberger je bil izredna in samonikla osebnost v slovenskem medijskem in političnem prostoru. Ljudski tribun, ki je govoril iz srca. Socialni pravičnež, ki je pomagal bolnim in siromakom, je postal predsedniški kandidat. S podporo ljudskih glasov je kandidiral na volitvah za predsednika Republike Slovenije leta 1990 in prejel 18.5 odstotkov glasov.

Na shode na slovenskih trgih je se je pripeljal z Bugattijem, avtom, ki si ga je naredil sam, z opico Ano Jozefino na ramenih. Nekdanji dimnikarski vajenec, bolničar in izumitelj je obogatel v Nemčiji in postal dobrotnik, ki je poklanjal dializne aparate in zdravila v vrednostih milijonov mark. Posebnež dolgih las in dolgega jezika si je zgradil celo lastno grobnico. V svojih spontanih govorih je kot nekakšen samooklicani ljudski Mesija, pojasnjeval Slovencem pot v prihodnost, govoril prerokbe o času, ki ga živimo danes.

Ubili so ga po osamosvojitvi Slovenije, tik pred volitvami 1992, ko je ustanavljal svojo stranko in ko bi ga, po takratnih raziskavah volil, skoraj vsak četrti Slovenec.  Napovedal  je, da se bo s svojo stranko udeležil volitev v državni zbor, vendar je bil še pred uradnim začetkom volilne kampanje ustreljen. Motiv umora še danes ni zadovoljivo pojasnjen. To so misli iz njegovega zadnjega govora pred atentatom.

Dokumentarna igra vključuje večinoma še neobjavljene posnetke.

Kratka dokumentarna radijska igra je del programa Arsove noči v Stari Ljubljani, ki ga Radio Slovenija - 3. Program  organizira v sodelovanju z Gledališčem Glej in Imago Sloveniae.

Čas trajanja: 10'20''

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.