Drugi dogodki

Bralne uprizoritve kot nujni sestavni del festivala, bodo tokrat združene v en večer, kjer bodo predstavljene tri dramske novitete, avtorjev Mihe Mareka, Simone Semenič in Simone Hamer. Režijo bralnih uprizoritev bodo prevzeli Jaka Andrej Vojevec, Mare Bulc in Ajda Valcl.

Preglej na glas
, mednarodni festival dramske pisave, je od svojih začetkov pred osmimi leti prehodil dolgo in plodno pot iskanja drugačnih pristopov in načinov predstavitve sodobne (slovenske) dramatike. V svoj program je uvrščal še neuveljavljene pisce in jim, poleg predstavitve širši javnosti, ponudil vrsto koristnih delavnic in preizkušanj različnih gledaliških praks, hkrati pa je festival sistematično spodbujal tudi teoretični diskurz o dramatiki.

Pretekli festivali bralnih uprizoritev (PreGlej na glas! 2006, PreGlej na glas! 2007, Festival dramske pisave 2008, PreGlej na glas!, 2009, Preglej na glas! 2010, preglej na glas 2011, Preglej na glas 2012) so dokazali, da so izjemno dragoceni – tako za dramatike kot tudi za širšo (strokovno) javnost, saj širijo zavest o prisotnosti kakovostne dramatike in demantirajo nasprotne trditve. Uspehi piscev, ki so preko izobraževanja ali bralnih uprizoritev sodelovali na festivalih Preglej na glas in v programu Preglej, se kažejo v številnih krstnih uprizoritvah na slovenskih in tujih odrih, knjižnih objavah, nacionalnih in tudi mednarodnih nagradah in prisotnosti v zavesti strokovne gledališke javnosti.

Tako se prav skozi festival Preglej na glas slovenska gledališka javnost kontinuirano spoznava z novimi dramskimi modeli in uprizoritvenimi praksami. Festival orje ledino na področju percepcije dramskega in gledališkega tudi skozi uveljavitev bralnih uprizoritev kot samostojnega žanra (in z njihovo nenehno nadgradnjo in raziskovanjem) ter s knjižnimi publikacijami dramskih besedil (v preteklosti v sodelovanju z revijo Mentor, Gledališčem Glej, Apokalipso in AGRFT, zdaj samostojno v okviru založniške dejavnosti KD Integrali).

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.