Drugi dogodki

Predstavitev težko pričakovanega drugega romana avtorja uspešnice Čefurji raus!

Z Goranom Vojnovićem se bo pogovarjala novinarka in kritičarka Dijana Matković.
Sledila bo zabava v duhu nekdanje domovine z DJ R1.
Vstopnine ni!

»Drugi roman je najtežji. Prvi je vedno lahko plod navadne sreče ali nenavadnih okoliščin. V drugem romanu pa se pokaže, iz kakšnega testa je pisatelj. Vojnović je po mojem mnenju preizkus dobro prestal.« - Aleš Debeljak v spremni besedi k romanu

Ko Vladan Borojević v Google vtipka ime svojega, v vojni domnevno padlega očeta Nedeljka, nekdanjega oficirja Jugoslovanske ljudske armade, nepričakovano razkrije temno družinsko skrivnost, ki ga vrne nazaj v leto 1991, ko je prvič v življenju slišal besedo prekomanda in se je nenadoma končalo njegovo idilično otroštvo. Sedemnajst let pozneje bo Vladana boleče razkritje pognalo na pot po Balkanu, da bi na njej našel pobeglega očeta, ob tem pa ugotovil, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je ta nekoč živela. Zgodba družine Borojević niza in sopostavlja podobe Balkana nekoč in danes, predvsem pa govori o tragičnih usodah ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno, četudi so se uspeli izogniti njenim bombam.

Goran Vojnović (r. 1980 v Ljubljani) je režiser in scenarist (podpisal se je pod več kratkih filmov in celovečerec Piran – Pirano); poznamo ga kot kolumnista Dnevnika, piše pa tudi za številne druge publikacije. Izbor svojih kolumen je objavil v knjigi Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra (Študentska založba, 2010). Verjetno pa je najbolj globoko zarezal v slovenski kulturni prostor prav kot prozaist, s svojim romanom Čefurji raus! (Beletrina, 2008), ki je v slovensko literaturo pripeljal lik priseljenca, čefurščino in grenkosladki humor ter z njim zapeljal slovenske bralce. Verjetno najbolj brano slovensko knjigo zadnjega desetletja so pohvalili kritiki, znašla se je na zatožni klopi, dobila nagrado kresnik za najboljši roman leta, nagrado Prešernovega sklada, prevode v številne tuje jezike in monodramsko različico v Gledališču Glej. V novem romanu nas Vojnović ponovno sooča z najtežjimi problemi naše družbe skozi topel in duhovit pogled sočutnega opazovalca.

Gledališče Glej

 

Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana

+386 1 421 9240
info@glej.si

Rezervacije:
rezervacije@glej.si

Če želite biti obveščeni o dogajanju v Gledališču Glej,
se prijavite na Glejevo e-poštno listo.

E-pošta:

© Gledališče Glej, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Oblikovanje: EE | Izvedba: GOOJA d.o.o.